MVO bij groepsaccommodatie en vergaderlocatie De Eek
Al ruim 100 jaar is de familie Van der Kolk eigenaar van De Eek. Er is veel veranderd in al die jaren dat de 4 generaties De Eek exploiteerden. Wat echter gebleven is de prachtige oude boerderij, de ruimte, de rust en de maatschappelijke betrokkenheid van de bewoners van De Eek.
Bij alle veranderingen is onze liefde voor de plek, het landschap, de natuur en onze sociale omgeving de leidraad. Wij proberen deze prachtige plek te behouden voor de toekomst.
Wij realiseren ons dat alles wat wij doen, of juist laten, van invloed is op de omgeving en de maatschappij. Daarom willen wij duurzaamheid steeds verder integreren in ons bedrijf en onze diensten en producten, zonder dat onze gasten inleveren op kwaliteit en comfort.
Bij elke beslissing die we nemen en de keuzes die we maken zoeken we naar de meest duurzame mogelijkheid. Het moet “passen in ons landschap” en in een rendabele bedrijfsvoering.
Het doel: behoud van ons karakteristieke pand en het mooier- en duurzamer maken van onze directe omgeving en van de wereld.
Dit doen we door:
- Op hoogte te blijven van ontwikkelingen van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen onze sector
- Onze kennis te delen met medewerkers en met collega bedrijven
- Onze gasten te informeren en te enthousiasmeren om ons te helpen. Bijvoorbeeld door het voorkomen van waterverspilling, verantwoord energieverbruik en het beperken -en scheiden van afval
- Onze leveranciers te informeren over onze duurzame doelstellingen en ze te betrekken bij onze zoektocht naar de juiste producten.
- Zoveel mogelijk producten in te kopen met erkend duurzaamheidskeurmerk. Bijvoorbeeld biologische-, fairtrade- en streekproducten. Schoonmaakmiddelen met Eco-label, drukwerk en printpapier met milieukeurmerk.
- Elke verbouwing of vervanging aan te grijpen voor verduurzaming van ons pand.
- Het groen en de ruimte op ons terrein te koesteren voor mens en dier
- Het ondersteunen van maatschappelijke doelen zoals lokale verenigingen en organisaties, giften aan landelijke en internationale goede doelen
- Continu te werken aan het verminderen van de milieubelasting en het vergroten van het duurzame karakter van ons bedrijf. Dit door actief te streven naar verminderen van afvalstromen en onze verbruik van gas, water, elektriciteit en fossiele brandstoffen.
Wat doen we al:
- We hebben in totaal 114 zonnepanelen waardoor we een groot deel van de elektriciteit die we verbruiken zelf opwekken
- We hebben een warmtepompinstallatie met bron (water-water) waarmee de gehele accommodatie/pand wordt verwarmd en van warm water wordt voorzien. Met daarbij een passieve koelmodule die in warme zomers zorgt voor een aangename binnentemperatuur.
- De groepsaccommodatie is, op de kleine monumentale raampjes na, volledig geïsoleerd.
- We hebben overal ledlampen
- Gebruik van milieuvriendelijke Fluor-vrije schuimblussers
- Papierbesparing, alle communicatie zoals reserveringen, facturen en informatie-uitwisseling doen wij digitaal.
- We zamelen het afval gescheiden in op het erf, het afval verwerkingsbedrijf voldoet aan MVO en milieuvoorwaarden.
- De inkoop van producten voor (verzorgde) vergader-arrangementen vindt plaats bij plaatselijke ondernemers en boerderijwinkels .
- Bij verzorgde arrangementen zijn ontbijt en lunch huisgemaakt. Deze worden bereid met verse (streek) producten.
- Het biologische fruit uit onze Boomgaard laten we persen (zonder toevoegingsmiddelen) tot lang houdbaar appel-peren sap.
- Wij doneren een maandelijkse bijdrage aan Artsen zonder Grenzen
- Wij sponsoren de plaatselijke voetbalvereniging en de Stichting Sport Cultuur Educatie die het Zwembad en Sporthal in stand houden.
- Zaaien van stroken met wilde bloemenmengsel voor de biodiversiteit.
Wij hebben ons niet bij aangemeld bij Green Key (het keurmerk voor de recreatiebranche) en zijn dus ook niet officieel MVO gecertificeerd. Dit is een bewuste keuze, want de jaarlijkse kosten voor deelname / certificering zijn relatief hoog voor ons als ‘klein bedrijf’. We hebben ervoor gekozen om het budget uit te geven aan het in de praktijk brengen en uitvoeren van de MVO doelen. Dat is waar het voor ons uiteindelijk om gaat.
Inmiddels zijn we een eind op de goede weg om van De Eek tot een duurzame locatie te maken. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen blijft een continu proces dat nooit af zal zijn. Ook in de toekomst zullen wij ons blijven inspannen om de duurzame en maatschappelijke doelen te behalen. Wij blijven onze verantwoordelijkheid nemen om een goede bijdrage te leveren aan mens, milieu en maatschappij.
Op De Eek laten wij graag zien wat wij zoal doen in het kader van duurzaamheid en proberen zo ook onze gasten te enthousiasmeren ons te helpen om de doelen te behalen. Door bewust met energie en producten om te gaan proberen we samen te investeren in onze toekomst.